Controleren

Zekerheid voor alle partijen

We kunnen van alles uitrekenen en tekenen voor een betrouwbare constructie, maar het gaat om de uitvoering. Daarom is een controle verplicht.

Banner afbeelding

Veiligheid voorop

Een constructief onderdeel dat nét wat anders is gemaakt dan op de tekening staat: in veel gevallen gaat dit goed. Maar gaat het mis? Je wil er niet eens aan denken. Zeker niet omdat we werken aan gebouwen waarin mensen bewegen.

Een gemeente heeft van ieder bouwproject een dossier. Dat bevat van elk constructief onderdeel een controlebewijs waaruit blijkt dat het is uitgevoerd zoals het berekend is. Wij voeren deze controles uit, zodat iedereen zeker is van een veilig pand: de gemeente, de bedrijven die tijdens de bouw betrokken zijn en de toekomstige bezoekers. Deze procedure is landelijk vastgelegd.

Digitaal of op locatie

In theorie komt elk onderdeel dat we berekenen weer terug op ons bureau. Voordat een fabrikant aan de slag gaat met een betonnen vloer, de staalprofielen of de bewapening van een fundering, ontvangen we de productietekening. Deze controleren we onder meer op materiaal, maatvoering en belastbaarheid. Pas als alles klopt, zetten we er een stempel op.

Bij de meeste projecten gebeurt dit digitaal. Een bezoek is niet vaak niet nodig, omdat de gemeentes waarmee we veel samenwerken op onze controles vertrouwen. Wij doen dat op onze beurt op het vakmanschap van de uitvoerende partijen; met het gros werken we immers geregeld samen. Slechts in een enkel geval controleren we voor het gemeentedossier op de bouwplaats.

Op aannemers verzoek

Bij complexe projecten komt het voor dat we het verzoek van een aannemer op locatie controleren. Denk aan de laatste check voor het storten van de fundering. Of bij de montage van staalprofielen. Alles voor dat extra stukje zekerheid: zo is het constructieve veiligheidsverhaal helemaal dichtgetimmerd.

Afbeelding van persoon van de qoute
’’

“In het verleden ging er constructief meer mis, omdat er minder aandacht was voor controles”

Frank van Erp

Directeur en constructeur